Alarmă temporizată pentru semnale digitale

Schema alarma temporizata

Un semnal de alarmă generat periodic are diverse aplicații: indicator de lumini stinse, al nivelului apei, sonerie pentru ceas, indicator de limită, semnal de apel s.a.m.d.

Circuitul intră în funcțiune imediat ce nivelul de intrare devine “0”, iar după aproximativ 30 de secunde alarma sonoră intra în funcțiune de 4 ori la intervale de o secundă. Această funcționare se repetă la fiecare 30 de secunde până când semnalul de la intrare ajunge din nou în starea logica “sus” (“1″).

Schema alarma temporizata
Schema electrică “alarmă temporizată”

Alarma temporizată este realizată cu un numărător binar cu 14 etaje, având oscilatorul incorporat realizat în tehnologie CMOS tip 4060. Frecventa oscilatorului F, este determinata de formula F= 1/4R3C1, unde F este in Hz, R3 în ohmi și C1 în farazi.

Oscilatorul este legat intern la intrarea de tact a numărătorului. Imediat de intrarea de reset (pin 12) este in starea logica “jos”, numărătorul începe sa funcționeze. Deoarece în starea inițială ieșirile Q4, Q7 si Q10 sunt în starea logica “0″, pinul 12 va primi un potențial scăzut atunci când intrarea lui N1 este “0″. După aproximativ 30 de secunde Q10 devine “1″. Semnalul cu frecventa de 1 Hz de la Q4 este aplicat bazei lui T1.

Acest transistor va conduce în ritm de 1 Hz si va conecta/deconecta buzzerul cu aceeași frecventa. Dupa 4 secunde ieșirea Q7 (pin 6) devine logic “1″. Deoarece ambele intrări ale porții NAND N3 sunt acum la potențial logic “sus”, ieșirea sa devine “0″. Acest nivel va determina ca intrarea de reset (pinul 12) a lui IC2 sa treacă brusc in starea logica “sus”, ceea ce va duce la resetarea tuturor ieșirilor. Daca intrarea circuitului se menține în “0″, procesul se reia; în caz contrar nu se declanșează.

Mai multe scheme electronice cu C.I. 4060 aici http://electroschematics.com/tag/4060-circuits/ și cu 4011 aici http://electroschematics.com/tag/4011-circuits/

Sursa: http://www.schemeelectronice.com/1219/alarma-temporizata-pt-semnale-digitale/

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.