Monitor de protecție la supracurent și circuit de alarmă

Monitor de curent și circuit de alarmă cu releu

Circuitul electronic descris în acest articol are ca funcție principală monitorizarea de la distanță a consumului de curent (supracurent) într-o rețea electrică domestică în curent alternativ. Această monitorizare este necesară în mai multe sisteme, în principal în bănci electronice, surse de curent alternativ, invertoare, convertoare etc.

Funcționarea circuitului este simplă, atunci când este conectat la rețeaua electrică, iar când circuitul detectează un consum în rețeaua electrică mai mare de 5 mA, aprinde lampa de semnalizare LA1. Dispozitivul poate funcționa cu curenți de mai mulți amperi, acest lucru depinde de dioda utilizată în D1 și D2. Tranzistorul Ti1 pornește atunci când scăderea lui D1 și D2 depășește un anumit nivel.

Monitor de curent și circuit de alarmă
Monitor de curent și circuit de alarmă

Siguranța F1 trebuie, desigur, dimensionată pentru a se adapta aplicației și limitei de curent a circuitului. Când Ti1 conduce, curentul alternativ poate trece prin condensator și triacul este declanșat, astfel încât lampa LA1 să se aprindă.

Monitor de curent și circuit de alarmă cu releu
Monitor de curent și circuit de alarmă cu releu

Circuitul de mai sus este o alarmă de curent, printre unele modificări, există o punte redresoare formată din diode D4 la D7, care au fost adăugate doar pentru a furniza tensiunea bobinei releului Re1, atunci când curentul prin Di-D2 depășește un anumit nivel stabilit. . Este posibil ca condensatorul C1 să fie redimensionat pentru a se potrivi cu sensibilitatea bobinei releului aleasă.

Ti1 poate fi orice tranzistor, asigurați-vă doar că poate funcționa cu tensiuni de până la 700 V. Pentru D1 și D2, se recomandă diode din seria 1N4000 care pot fi utilizate pentru curenți de până la 1 Amperi sau tipurile 1N5400 care suportă până la 3 Amperi. Atent! Acest circuit funcționează cu rețeaua de curent continuu de uz casnic, care dacă este atinsă poate fi fatală, citiți textul nostru pe Site Responsabilitate .

1 comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.